Onlife
Onlife Karrier Podcast
A deltamappa: mi az, és mire használd? (#25)
Preview
0:00
-7:34

A deltamappa: mi az, és mire használd? (#25)

Te is érezted már, hogy én a helyében nem ezt csinálnám? Ha igen, akkor különösen hasznos lesz ez az adás!

„Hogyha egyszer felnőtt leszek…” – hányféle módon fejeztük be gyerekként ezt a mondatot? Mennyi mindent megteszünk majd (vagy épp ellenkezőleg: nem teszünk meg!), amit azok az ostoba felnőttek nem csináltak. Aztán amikor odakerülünk, azt vesszük észre néhány év múlva, hogy pontosan ugyanazt tesszük, mint ők.

Hasonló a helyzet a karrierünkkel is. Amikor gyakornokok vagyunk, és látjuk, hogy a senior kollégák mennyire nem foglalkoznak velünk, ígéretet teszünk: „Ha én egyszer senior leszek, minden gyakornoknak segítek!” Aztán senior szakértőkké válunk, és hirtelen azt vesszük észre: az új gyakornokok összesúgnak a hátunk mögött. „Ránk se néz, mióta itt vagyunk.”

Ha volt egy rossz főnökünk, aki ordított, talán megfogadtuk: „Én sohasem leszek indulatos a csapatommal.” Aztán vezetővé válunk, és elismerjük: „Igen, néha ideges vagyok, de sohasem ordítok velük úgy, mint velem anno a főnököm.” Ha visszanéznénk, talán kiderülne, hogy a főnököd sem ordított, csak „néha ideges volt”.

Szóval, mi az oka annak, hogy elkövetjük ugyanazokat a hibákat, amikre korábban (alacsonyabb pozícióból, kevesebb tapasztalattal, kevesebb hatalommal) azt mondtuk: „Ha én ülnék ott, máshogyan csinálnám!”? És hogyan kerüljük el ezt a helyzetet? A válasz: úgy, hogy már MOST megfogadod, hogy máshogyan csinálod majd, mint amit tapasztaltál beosztottként, ügyfélként. Ennek kiváló eszköze a deltamappa. A mai adásban elmondjuk, hogyan építsd fel, mit tegyél bele, és hogyan használd azt a későbbiekben.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Onlife to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Onlife
Onlife Karrier Podcast
Hogyan építs eredményes karriert? Hogyan érj el többet: nagyobb eredményeket, magasabb fizetést, jobb pozíciót? Hogyan hozz ki többet a jelenlegi helyzetedből? Az Onlife Karrier Podcast minden szakembernek szól. Ami marad: gyakorlatias, azonnal alkalmazható, a munkahelyi valóságra felkészítő tudásanyagok. Új epizód minden kedden.