Onlife
Onlife Karrier Podcast
A „főnökkezelés” 3 vastörvénye (1. rész) (#1)
4
Preview
0:00
-47:25

A „főnökkezelés” 3 vastörvénye (1. rész) (#1)

Az Onlife (egyik) új podcastjében, a Karrier Podcastben kezdésként azt vesszük végig, hogyan tudsz a leginkább boldogulni a főnököddel.
4

Ugorj az adásban 15:16-ra, ha szeretnéd kihagyni a bevezetőt, és rögtön az adásra térnél!

A sorozat további része

Üdv az Onlife Karrier Podcast első adásában, amelyet mindenki számára ingyenesen hallgathatóvá tettünk.

Bevezető

Kicsit zavarban vagyunk. Az Onlife Menedzsment Podcast már több mint 150 adás óta heti rutinná vált hallgatóinknak és nekünk egyaránt. Most viszont valami újat indítunk – a változás pedig kockázatos, de hiszünk benne, hogy megéri. Most rendhagyó módon röviden elmondjuk, miért döntöttünk egy karrier podcast indítása mellett. Nem külön epizódba tesszük, mert a „Bevezető epizód: Miért indult?” adásokat nem hallgatja meg senki. Fontosnak tartjuk, hogy lásd, milyen értékajánlatot teszünk neked a következő évekre.

Épp ezért az első adást ingyenesen elérhetővé tesszük mindenkinek.

Szóval, miért indít az Onlife karrier témájú podcastet? Három fő okunk van rá.

1. Mert ti kértétek

A legtöbb hallgatónk nemcsak vezető, hanem egyben beosztott, csapattag, munkatárs, projekttag, alkalmazott is. Sőt, sokan közületek pályakezdőként hallgatnak minket. Rendszeresen hoztok elénk olyan kérdéseket, amelyek túlmutatnak a vezetői hatáskörön. Ez a podcast nektek szól. Kedves ügyvezető igazgató hallgatóink: ezek az adások hozzátok nem mindig szólnak. A jó hírünk viszont az, hogy a ti munkátokat is segítjük: a munkatársaitoknak adunk útmutatást az eredményes karrierhez. Most, hogy szélesebb körű megállapodást kötöttünk a Manager Tools-szal, számtalan karrier témájú eszközt tudunk átadni nektek az ő tudástárukból. Ez fontos, hiszen továbbra sem fogunk olyan témában megszólalni, amihez nincsenek kipróbált, a gyakorlatban is használt, a valóság próbáját kiállt eszközeink, útmutatásaink.

2. Mert a legtöbb karrier témájú podcast és tananyag egy rendkívül szűk szelettel foglalkozik

Mi jut eszünkbe arról a szóról, hogy karrier? Önéletrajz, állásinterjú, álláskeresés, ajánlat, ellenajánlat, AC/DC, fizetésemelés, előléptetés, ranglétra. A legtöbb „karrier” címke alatt található anyag szinte csak ezzel foglalkozik. Ne érts félre: ezek mind-mind fontos témák. De ha 40 évig vagy a munkaerőpiacon, és kétévente váltasz munkahelyet 2-2 hónapig, akkor a váltásaid a karriered mindössze 8%-át teszik ki.

Hiába fontos az önéletrajz megírása, az első kérdés ott is az, hogy mit tudok beleírni? Vannak sikereim, eredményeim? Elértem valamit a pozícióban? Az állásinterjún sohasem azt kérdezik: „És, hogy ment az interjúzás az előző munkahelyen? Próbaidő rendben volt?” Nem: azt kérdezik, hogy mit tettél a pozícióBAN. Ez adja a karrierünk gerincét, mégis alig hallunk róla.

3. Mert mindenkinek érdemes a karrierjével foglalkozni – akkor is, ha innen akarsz nyugdíjba menni

Az előző pontból következik, hogy a karrier témájú anyagok nem szólítják meg azokat, akik a következőket mondják: „Én nem akarok előléptetést. Nem vágyom nagy előrelépésre. Csoda se akar vezérigazgató lenni. Csoda se akar menedzser lenni! Én csak szeretném jól végezni a munkámat, itt, ahol vagyok…”

Szerintünk ez egy becsülendő, sőt, támogatandó döntés. Nem kell mindenkinek ranglétrán ugrálnia ahhoz, hogy elégedett, eredményes és sikeres munkavállaló legyen. Munkahelyet váltani pedig pláne nem feltétlenül kell ehhez. Hozzátok szeretnénk szólni: akár jól vagy a jelenlegi helyeden, akár nem, ezek az adások neked szólnak – dolgozz akár egyéni hozzájárulóként a szervezet alján, akár a felső vezetés tagjaként.

Milyen lesz ez a podcast?

Formátumban nagyon hasonló, mint az Onlife Menedzsment Podcast. Nem lesznek zenés-táncos betétek, Peti továbbra is néha ironikus lesz, Marci pedig továbbra is idéz időnként 19. századi anarchista szerzőktől.

Egyetlen fontos változás lesz az adások hangvételében, ami többeteknek talán furcsa lehet: messze óvatosabban adunk ajánlást, különösen a főnököddel, vezetőiddel való kapcsolatban.

Hadd adjak erre egy példát. Amikor az Onlife Menedzsment Podcastban például elmondtuk, hogy vezetőként rendszeresen kérj őszinte és nyílt visszajelzést a kollégáidtól. Az Onlife Karrier Podcastban ezzel szemben azt mondjuk majd egy későbbi adásban: „Ha a főnököd egyenes és nyílt visszajelzést kér a saját teljesítményére, ne mondj neki semmi negatívat!” Na, ez hogy lehet? A válasz egyszerű: a menedzsereknek szóló adásokban hozzád mint vezetőhöz beszélünk, aki hatalmi helyzetben van egy csapattagjával szemben. Semmilyen kockázatot nem vállalsz azzal, hogy visszajelzést kérsz a kollégádtól. De mi a helyzet a karrier podcast esetében?

Nem ismerjük a főnöködet. Nem tudjuk, hogy milyen ember. Nem tudjuk, hogy hogyan viselné a negatív visszajelzést. (Vagyis, tudjuk: rosszul. Hiába állította ennek az ellenkezőjét.) Sohasem fogunk olyan ajánlást adni, amivel a munkádat, megélhetésedet, karrieredet veszélybe sodorhatnánk – még akkor sem, ha nagyon „jól hangzik”. Két lábbal állunk a földön.

A hosszú bevezető után lássunk is neki az első témánknak!

A „főnökkezelés” 3 vastörvénye

A mai adásnak majdnem az „Így neveld a főnöködet” címet adtuk, mire megláttam, hogy kedves hallgatónk, Szökőcs Csaba az evosoft 2019-es Céggyűlésén ugyanezzel a címmel tartott előadást. Le a kalappal a címválasztás előtt, Szöki, nekünk így a tartalékkal kellett beérnünk.

Continue reading this post for free, courtesy of Onlife.

Onlife
Onlife Karrier Podcast
Hogyan építs eredményes karriert? Hogyan érj el többet: nagyobb eredményeket, magasabb fizetést, jobb pozíciót? Hogyan hozz ki többet a jelenlegi helyzetedből? Az Onlife Karrier Podcast minden szakembernek szól. Ami marad: gyakorlatias, azonnal alkalmazható, a munkahelyi valóságra felkészítő tudásanyagok. Új epizód minden kedden.