Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
A vezetés közgazdaságtana (#156)
Preview
0:00
-6:07

A vezetés közgazdaságtana (#156)

Miért gondolkozz úgy az erőforrásaidról és a szervezetedről, mint egy piacról? Hogyan alakul ennek a piacnak a közgazdaságtana?

A közösségi médiában időnként felbukkan egy poszt, amit ezrével osztanak meg. A lényege, hogy mindannyian rendelkezünk egy pénztárcával, amit éjfélkor 86 400 forinttal töltenek fel, de nem vihetjük át az egyenleget másnapra. El kell költenünk a pénzt. A metafora nyilván az időnkre vonatkozik: minden nap kapunk 86 400 másodpercet, amit a lehető legjobban kell elköltenünk.

A gondolat szép, de félrevezető, különösen akkor, ha vezetők vagyunk. Mert az időnk valóban erőforrás, de ha vezetőként ezt csak „elköltjük”, akkor nem jól bánunk vele. A vezetés közgazdaságtana szerint ugyanis az időnk, a figyelmünk, az energiánk és a büdzsénk mind erőforrások, amelyeket a szervezetünk piacán használunk. Mi lesz belőle? Hatástöbbszöröző befektetés? Egyszerű elköltés? Vagy egy korábbi uzsorahitel kamatait fizetjük vissza belőle?

A mai adásban elmondjuk, miért gondolkozz úgy az erőforrásaidról és a szervezetedről, mint egy piacról – és hogyan alakul ennek a piacnak a közgazdaságtana.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Onlife to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
Hétről hétre eredményesebb vezető: ez vagy Te az Onlife Menedzsment Podcast segítségével. Konkrét útmutatás és eszközök a menedzsment, szervezeti politika, kommunikáció, konfliktuskezelés és projektvezetés területén.