Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
Amikor eláraszt a munka: hogyan kezeld a drámaian megnőtt terhelést? (1. rész) (#136)
Preview
0:00
-5:20

Amikor eláraszt a munka: hogyan kezeld a drámaian megnőtt terhelést? (1. rész) (#136)

Mit tegyél akkor, amikor hirtelen még az addiginál is több munka szakad a nyakadba? Ne ess kétségbe, inkább próbálkozz ezekkel...

A sorozat további részei:

Bevezető

Mit tegyünk, ha vezetőként drámaian nő a terhelésünk?

  • Váratlanul felmond két kulcsember a csapatunkban,

  • átszervezés miatt megszüntetnek egy osztályt, és a feladatok jó része nálunk kör ki,

  • érkezik egy nagy projekt, de a munkaerőhiány miatt a következő 6 hónapban nem lesz rá létszám,

  • egy olyan piaci és üzleti lehetőség merül fel, amire nem tudsz nemet mondani,

  • a jogi környezet változása tesz rád váratlanul nagy terhet (miközben a normál működés sem állhat le),

  • vagy annyira jó menedzser vagy, hogy ezt a főnököd is észreveszi és egyre több feladattal és felelősséggel jutalmaz.

Bármelyik is legyen, kemény kihívást jelent. Hogyan küzdjünk meg a megnőtt munkaterheléssel, amikor eddig is rengeteg dolgunk volt? Annak ellenére, hogy ez a helyzet igen gyakori, alig találunk rá használható tanácsot. A cikkek, kommentek többsége két kategóriába sorolható:

  1. Panaszkodás, ventilálás. „Hogy lehetett ennyire érzéketlen a főnököm? Hát nem látja, hogy már így is mennyi munkám van? Ez lehetetlen!” A posztok alatt megjelennek a tanácsok: „Mondj nemet!” vagy „Állj ki magadért!” vagy „Mondd el a főnöködnek, hogy valójában mennyi dolgod van! Biztosan nem látja eléggé.” A passzív-agresszívebb kommentelők megjegyzik: „Legközelebb kérdezd meg, hogy »Akkor mit ne csináljak meg?«.” Ha szeretnéd gyorsan lerombolni a kapcsolatot a főnököddel, ezeket a módszereket ajánljuk. Képzeld el, ahogyan a főnököd próbál pozitívan megoldani egy nehéz helyzetet, és az első reakciód a visszautasítás és énközpontú panaszkodás.

  2. Tippek a mentális egészséghez, a kiégés elkerüléséhez. Mi sem segít jobban, mintha egy új projektnél az első gondolatunk a kiégés elkerülése. Ha a kihívást az első perctől úgy keretezzük, mint ami „veszély a mentális egészségünkre”, az milyen hatással lesz a gondolkodásunkra?

Ez az adás nem erről szól. Nem az a célunk, hogy pusztán „túléld” a megnövekedett terhelést, vagy valamilyen módon másra told rá annak megoldását. Vezető vagy, és vezetőként feladatod, hogy a csapatodat ilyen helyzetben is sikerre vidd. Az előző hetekben több Onlife-hallgatóval is beszélgettünk, akik sikerrel vettek néhány ilyen kihívást az előző évben. És láss csodát: egyikük sem égett ki, és mind ők, mind a csapatuk erősebben, magabiztosabban, hatékonyabban jött ki a helyzetből, mint ahogyan beleléptek.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Onlife to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
Hétről hétre eredményesebb vezető: ez vagy Te az Onlife Menedzsment Podcast segítségével. Konkrét útmutatás és eszközök a menedzsment, szervezeti politika, kommunikáció, konfliktuskezelés és projektvezetés területén.