Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
Menedzserek és a gazdaság: mit KÖTELEZŐ tudnod a céged és az iparágad gazdasági helyzetéről? (1. rész) (#106)
Preview
0:00
-1:06

Menedzserek és a gazdaság: mit KÖTELEZŐ tudnod a céged és az iparágad gazdasági helyzetéről? (1. rész) (#106)

Hogyan ismerd meg a munkáltatód pénzügyeit? Nem hiszünk a teljes átláthatóságban: neked viszont menedzserként csak segíteni tud, ha képben vagy. Hogyan tedd meg – akkor is, ha nem kötik az orrodra?

Menedzserként a munkánk elválaszthatatlan a szervezetünk, iparágunk helyzetétől, teljesítményétől. Még a legnagyobb vállalatok felső vezetői sem tehetik magukat függetlenné a gazdasági környezettől. Rémisztő belegondolni, hogy mennyi változóra nincs hatásunk. Mennyivel igazabb ez egy átlagos középvezetőre! Hiába teljesítünk a lehető legjobban, hozhatunk hibás döntéseket pusztán amiatt, mert nem tudjuk, hányadán áll a cégünk vagy az iparágunk.

Hiába vagyunk a DVD-kölcsönző hálózat legjobb középvezetői: ha rájövünk, hogy az iparágunk zuhan lefelé, talán hamarabb hozunk döntéseket a csapatunk, karrierünk kapcsán. (Sokszor említettük már A számolás joga című filmből a részletet, amikor a manuálisan számoló csapat vezetője kiképzi őket az IBM szuperszámítógép használatára. Látja a trendeket, és hamarabb lép, ezzel menti meg a csapatát a leépítéstől.)

Akár közgazdászok vagyunk, akár nem, vannak olyan adatok, információk a céged, üzletágad, iparágad gazdasági teljesítményéről, amit menedzserként tudnod kell.

A rossz hírem, hogy a cégek egy része (különösen a kisebb szervezetek) úgy gondolja, hogy ezek „titkos” információk. (Hogy ez miért butaság, arról majd beszélünk.) Akár passzívan, akár aktívan, de elzárják őket előled. Ebben az adásban elmondjuk, hogy miért kell tudnod ezeket az adatokat, pontosan milyen adatokat kell tudnod, hogyan szerezd meg őket, és végül: mit kezdj velük.

Miért fontos, hogy képben legyél a tágabb gazdasági helyzettel?

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Onlife to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Onlife
Onlife Menedzsment Podcast
Hétről hétre eredményesebb vezető: ez vagy Te az Onlife Menedzsment Podcast segítségével. Konkrét útmutatás és eszközök a menedzsment, szervezeti politika, kommunikáció, konfliktuskezelés és projektvezetés területén.