Apr 3 • 1M

Stresszinterjú: miért nem működik, és mit csinálj helyette? (2. rész) (#131)

Jó eséllyel Te is találkoztál már a stresszinterjú fogalmával. Azzal, hogy egy állásinterjú alatt egyszer csak egy teljesen nem odaillő kérdést tesznek fel. De miért (vagy inkább miért NEM) jó ez?

 
0:00
-0:58
FREE PREVIEW

Appears in this episode

Onlife
Berze Márton
Ungvári Péter
Hetente bővülő útmutatókkal csillapítjuk a vezetői fejfájásodat: gyakorlatias válaszokat kapsz a leggyakoribb, csapatoddal kapcsolatos kérdésekre, problémákra. Növeld az eredményeidet, tartsd meg a munkatársaidat és vidd sikerre a projektjeidet. Az Onlife Kör hétről hétre abban segít, hogy elkerüld a menedzsment fájó hibáit, felesleges konfliktusait, ehelyett magabiztosan és sikerrel vezesd a csapatodat – dolgozz akár 1000, akár 10 fős cégben.
Episode details
Comments

Ha interjúztattál, akkor valószínűleg találkoztál már a „stresszinterjú” fogalmával. Az egyik szakmai online magazin azt írja: „A stresszinterjút a nagy felelősséggel járó, vezetői pozíciók kiválasztása során szokták bevetni, illetve az olyan munkakörökben, ahol sok ügyféllel vagy nehezen kezelhető emberekkel kell foglalkozni.” Az elképzelés a következő: tegyünk be idegesítő, zavaró, stresszt fokozó elemeket az interjúfolyamatba, és nézzük meg, hogyan reagál rá a jelölt.

A jól hangzó módszerrel egy probléma van: nem működik. A mai adásban elmondjuk, hogy ez a jószándékú tanács („nézzük meg, hogyan kezeli a stresszt”) hogyan teheti tönkre a felvételi folyamatodat, és miért csináld a stresszinterjú teljes ellenkezőjét?

A stresszinterjúk ígérete – és kudarca

Minden munka stresszes, igaz? A pozícióban, amire új embert veszel fel, talán szűk határidőkön belül, időnként megbízhatatlan partnerekkel, kiabáló vevőkkel, ideges megrendelőkkel, vagy nagy pontosságot igénylő műszerekkel kell dolgozni. Itt nemcsak a szakmai tudás számít: hiába van ott a kolléga fejében, hogy hogyan kellene jól kommunikálni: ha nem teszi meg nyomás alatt, nem alkalmas ügyfélszolgálati feladatra.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Onlife to listen to this episode and get 7 days of free access to the full post archives.