Onlife
Vezetői fókusz
A négynapos munkahét tündöklése és bukása [elemzés]
2
0:00
-1:08:58

A négynapos munkahét tündöklése és bukása [elemzés]

„Imádták az elején, most mégis megszüntetik” – írta a Telex a Telekom másfél éves kísérletéről, ahol a négynapos munkahetet tesztelték. A Vezetői fókusz különkiadásában ezt elemezzük.
2

A négynapos munkahét témájától volt hangos a sajtó 2022-ben, a covidlezárásokat követő nyáron. Új idők szele járta át a munkahelyeket: a legtöbben abban a hitben éltek, hogy mostantól minden más lesz.

Nem lett. Ennek egyik legfrissebb, kijózanító példája a 2024 februárjában érkező szűkszavű közlemény, miszerint a Telekom megszünteti a négynapos munkahét lehetőségét. Míg a bejelentést nagy sajtóvisszhang, részletes beszámolók, nyilatkozási kedv jellemezte, addig a kísérlet lezárásakor meg kellett elégednünk egy szűkszavú, névtelen közleménnyel. A Telex szerencsére utánajárt a kérdésnek, így némileg többet tudunk, mint amit a cég az eredeti közleményben elénk tárt. Ez viszont még mindig nem elég világos.

  • Tényleg kudarc volt a kísérlet?

  • Tényleg „nem lehetséges itthon” a négynapos munkahét, ahogyan azt sok sajtótermék lehozta?

  • Miben igazolódott be egy 2022 őszi írásunk ugyanerről a témáról? (Spoiler: mindenben.)

A mai adásban elemezzük az ügyet. Van, ahol tényekről, máshol pedig a feltételezéseinkről beszélünk – és azt is elmondjuk, miért fontos, hogy ezeket a következtetéseket a nyilvánosság is megismerje.

Az adásban felhasznált források:

A mai adásban elemezzük ezt az ügyet, az alapján, amit tudni lehet róla, és beszélünk benne nemcsak a négynapos munkahétről, hanem szervezeti politikáról, vezetői döntésekről, és a szervezetek és nyilvánosság kapcsolatáról.

Ezt a podcastot / videót kivételesen ingyenesen elérhetővé tettük. Ha hasznosnak találod, oszd meg ismerőseiddel, kollégáiddal. Nézz körbe az Onlife többi tananyaga között is: több mint 200 vezetői tudásanyagot érsz el a Körben havi egy ebéd áráért.

Share

Leave a comment

Iratkozz fel további tananyagainkra, írásainkra: válj eredményesebb vezetővé hétről hétre.

2 Comments
Onlife
Vezetői fókusz
Új sorozatunkban 4-8 hét alatt járunk körbe egy-egy nagyobb vezetői témát, amelynek végére elindíthatod a saját változásodat (és az első lépéseket is megteszed majd). Új epizód minden csütörtökön.